NeoNet

NeoNet d.o.o.

Omladinskih Brigada 8.....II sprat, Novi Beograd, Srbija
Tel: 2698 203
Fax: 2698 203

Presna hrana - živi sok, presna hrana-recepti

ŽIVI SOK-ZELENI KAŠASTI SOK-SIROVA HRANA-PRESNA HRANA

Živi sokovi od pšenične trave, povrća, voća, samoniklog bilja i semenki
Uputstvo za pripremanje i ceđenje žilavih, tvrdih, lisnatih i orašastih namirnica

1. Namirnice sa žilavim vlaknima
Đumbir -  seče se na tanke šnitove (ispod 1 cm) poprečno u odnosu na vlakna.
Kopriva - stabljika ima vrlo žilava vlakna, zato koristite samo listove i vrhove koprive.
                ako želite ipak da koristite i stabljiku iseckajte je makazama na komade kraće od 1 cm.
Ananas -  može da se seče i na velike komade, ali tako da nit iz sredine ananasa bude kraća od 2 cm
Spanać, list celera, blitva, kelj i sl. - stabljika sa vlaknima niže od zelenog lista nasecka se kraće od 2 cm

Mali pravougaoni izlaz pulpe na dnu sita može da se zapuši dugim i jakim fibroznim vlaknima koje imaju neke vrste
namirnica. Ako se izlaz zapuši jedini izlaz je rastavljanje pokretnih delova sokovnika i čišćenje otvora za pulpu
koji se nalazi ispod sita na dnu kućišta. Seckanjem vlaknastog dela namirnice pre ceđenja soka na dužinu kraću
od 2 cm, a za posebno žilava vlakna i na kraće od 1 cm može u potpunosti da se izbegne zapušavanje otvora.

2. Tvrde namirnice
Deblji i duži komadi šargarepa, celera, paškanata, cvekle i sl. mogu da zaustave vreteno sokovnika jer u sokovniku
postoji zaštita vretena i sita od prevelikog naprezanja. Zastoj se rešava vrlo jednostavno : na prekidaču postoji položaj
za okretanje unazad i pritiskom na donju stranu prekidača u trajanju od 2-3 sekunde okrenemo vreteno unazad što je
dovoljno da se oslobodi.
Sečenjem ovakvih namirnica na tanje ili kraće komade ovakav zastoj može u potpunosti da se izbegne.
Pomaže i kratka pauza  ( jedan krug vretena za oko 1 sekundu ) pre ubacivanja sledećeg komada. Vremenom
se stekne iskustvo i osećaj za brzinu ubacivanja komada tvrdog povrća kao i za odeđivanje njihove veličine.

3. Lisnate namirnice 1
Visokovredne lisnate namirnice  ( spanać, kopriva, pšenična trava, sve vrste klica i sl.) cedite prvo, a zatim ceđenje
završite nekim komadom tvrdog povrća ili voća ( šargarepa, jabuka, celer, cvekla i sl.). Ovi tvrdi komadi će fino da
pokupe zaostalo lišće iz kanala vretena i da ih iscede ih do kraja. Tako će potiskivač vrlo retko da se koristi.

4. Lisnate namirnice 2

Cele listove celera, cvekle, blitve i sl. stavimo u otvor tako da prvo ide stabljika, odnosno centralna žila, a ceo list će
zatim vreteno samo da povuče. Kelj i slične širokolisne biljke zavijemo kao palačinku, tako da lako može da prođe kroz
grlo sokovnika. Centralna žila kelja je gorka i lepši je sok ako je pre ceđenja odstranimo.

5. Bobičavo voće
Kupine i maline sadrže sitne koščice koje sokovnik ne uspeva da izbaci kroz otvor za pulpu.
Ceđenje više od 0,5 l ovakvog soka odjednom nije moguće. Sokovnik je neophodno rastaviti i oprati posle svakih
0,5 l isceđenog soka. Da bi se ovo prevazišlo, preporučujemo da se cede mešani sokovi sa jabukom i kruškom kao
osnovom, uz dodatak kupina i malina. Tada je moguće napraviti i par litara soka bez problema.

6. Orašasti plodovi
Sokovnik će sa lakoćom u čašu soka da iscedi i par komada očišćenih oraha, lešnika, badema i sl. i na taj način
da oplemeni ukus i poveća hranljivu vrednost soka. Da bismo pokrenuli enzime u semenksms a i zaštitili sokovnik
od nepotrebnog napreznja, savetujemo da prethodno potopite preko noći orašaste plodove, orah, badem, lešnik
i sl. u čistu vodu. Potrebno je naizmenično ubacivati krišku jabuke, par komada oraha ( badema ili lešnika i sl), pa
opet krišku jabuke, pa orah...Ako se orašasti plodovi stave na kraju ili se stavi previše orašastih plodova odjednom,
doći će do zaostajanja guste mase u kućištu koja neće moći da izađe kroz otvor za sok.
Bodem može da ima i gorku ljusku, pa ukoliko naiđemo na takav badem, ljusku možemo lako da oljuštimo.

7. Bademovo mleko
Na sokovniku može bez poteškoća da se napravi čisto, sveže, zdravo, hranljivo i lakovarljivo bademovo mleko sa
mnogo organskih minerala i neophodnih esencijalnih masnih kiselina. Ko ne voli gusto mleko, može da ga procedi
kroz cediljku. Bademovo mleko može da se čuva 24-48 h u frižideru.
Pije se ili upotrebljava za druge namene, hladno ili eventualno blago podgrejano tj. mlako - ne kuva se!
Kompletan recept na stranici : Živi sokovi - recepti / 7. mleko bez krave / 2. pravo bademovo mleko

8. Koščice u voću
Velike i tvrde koščice ( šljive, breskve, nektarine, tešnje,višnje i sl.) obavezno izvadite iz voća pre ceđenja.
Manje koščice ( pomorandža, jabuka, kruška, nar, grožđe, lubenica, krastavac i sl) sokovnik bez problema samelje
i izbaci kroz otvor za pulpu. Posebno vodite računa o koščicama od nektarine i breskve, jer mogu delimično da se
zalome i ostanu u voću, što može da dovede do cepanja sita.

9. Pripremanje veće količine soka
- Maksimalno vreme korišćenja sokovnika u kontinuitetu je 30 min.Za tih 30 min, u zavisnoti od tvrdoće namirnica,
napraviti od 10 l soka ( šargarepa, cvekla...) do 30 l (pomorandže, paradajz, grožđe...)
Posle 30 min neprekidnog radapotrebno je napraviti pauzu od 30 min za hlađenje motor i reduktora.
- Za duž rad preporučujemo naizmenčnu kombinaciju od 5 min rada i 5 min pauze. Ta pauza je ionako potrebna za
pripremu namirnica, a motor i reduktor će za to vreme lepo da se ohlade.
Pri tome sokovnik nije potrebno ispirati, čistiti niti rastavljati. Sve što je potrebno je na vreme prazniti posude za sok
i pulpu. Na ovaj način ( 5 min. rada, 5 min pauza) u kontinuitetu može da se radi ceo dan, tako da dobijanje i do 30l
vrlo gustog soka od paradajza, pomorandže, jabuke, kruške i sl. za samo 30 min nikad nije bilo jednostavnije i brže.
Malo više vremena se potroši na pripremu namirnica ( pranje, čišćenje i seckanje na manje komade), ali je zato proces
ceđenja mekih namirnica, bez vlakana, toliko brz, jednostavan, kvalitetan, siguran i čist da u potpunosti zamenjuje
velike muljače, prese i cediljke.

10. Pripremanje različitih sokova jedan za drugim
Ako ste napravili sok od spanaća, a dete iznenada poželi sok od mandarina - ništa jednostavnije!
Posle ceđenja spanaća, isperemo sokovnik dok radi, litrom-dve čiste tople vode i ubacite mandarine u grlo.
Sok od mandarine će da bude jarke naranžaste boje bez tragova zelene boje i bez ukusa spanaća.

Ako nam se učini da je sok previše kašast ( npr. od brašnjastih jabuka, koprive, zelja i sl. ) dobro je dodavati
malo vode u toku ceđenja.

1. Užice : Zorica : zeleni kašasti sok ( koji je dobio naziv Veličanstvenih 15)

Velicanstvenih 15.jpg
  1.  10 vrhova livadske koprive
  2.  15 listova bokvice
  3.  15 strukova maslačka ( cvet, list i stabljika bez korena)
  4.    5 mladih bukovih listova
  5.    4 šargarepe
  6.    4 jabuke
  7.  10 livadskih ljubičica ( cela biljka bez korena)
  8.  15 listova šumskih jagoda
  9.    5 zelenih listova praziluka
10,    5 zelenih listova mladog crnog luka
11.    5 zelenih listova mladog belog luka
12.   4 lista livadskog zelja
13.   4 lista mladog rena
14. 10 strukova deteline
15.   5 strukova divlje nane
Cedila sam naiznmenično lišće, pa parče jabuke ili šargarepe, pa opet lišće i tako redom.
SOK IMA UKUS BANANE!
Pulpu sam posolila i dodala maslinovo ulje. Ukus ne mogu da odredim, ali je predivan.
Ništa više ne mora da se dodaje - može samo tako da se jede.
Ne napušta me osećaj velikog zadovoljstva i neverovatne energije.
Osećam kao da mi se mozak prečišćava.
Ovakva hrana pokreće život u meni i ne dozvoljava mi da budem tužna.
Osećam se kao deo šume kada gledam u šumu, kao deo trave kada gledam u travu!
Primetila sam da životinje idu zamnom dok berem samoniklo bilje.
Eto to je moj sok.
2. Novi Beograd - NeoNet : Živi sok od celog celera


Pripremljen je ceo celer ( koren i list) ukupne težine 250 g  tako što je iseckan na manje komade

Cedjenje celera2.jpg Cedjenje celera3.jpg Cedjenje celera4.jpg
1. 250 g celera                                                         2. Isceđen prvo list, pa koren         3.  90 ml živog soka
Degustacija je donela iznenađenje : vrlo jak miris i ukus čistog soka od celera nas je naterao da pripremimo
šargarepu, koprivu, jabuku, crveni grejpfrut i žuti grejpfrut ( ono što smo imali pri ruci) da bismo mogli da pomešamo
sa sokom od celera.

Cedjenje celera5.jpg  Cedjenje celera6.jpg
Degustacija mešavine šargarepe, jabuke, crvenog i žutog grejpfruta i koprive donela je novo iznenađenje :
U mešavini dominira dosta gorak ukus grejpfruta.
Zbog toga smo pomešali sok od celera sa ovom mešavinom i otpočela je čarolija uživanja.
Ovako komponovan sok je više od očekivanog. 

PŠENIČNA TRAVA - ŽITNA TRAVA 100 g :

Gvožđe.............................................:    5 puta više nego u spanaću
Kalcijum ..........................................:  10 puta više nego u svežem kravljem mleku
Magnezijum .....................................:    2 puta više nego u svežoj soji
Beta karotin ( provitam vitamina A ) . :    7 puta više nego u šargarepi
Vitamin C ( askorbinska kiselina ) .... :    7 puta više nego u pomorandži
Vitamin E ( tokoferol)....................... :    3 puta više nego u bademu

 cedjenje_zitna trava0.jpg cedjenje_zitna trava2.jpg 
  1. Žitna trava u pakovanju od 100 g                               2. Žitna trava iseckana na trećinu dužine listova
cedjenje_zitna trava3.jpg  Cedjenje_zitna trava4.jpg  Cedjenje_zitna trava5.jpg
3. Ubacicanje žitne trave u sokovnik  4. i ceđenje zelenog soka                 5. Od 100 g žitne trave - 40 ml živog soka

KOPRIVA (100 g) + ŠARGAREPA 60 g ( naizmenično) jer je kopriva dosta suva
Kopriva i šagarepa zajedno sadrže :
Beta karotin ( provitamin vitamina A); Vitamini C, B1, B2, B5,B6, K, PP, D, E, H; Mineralne soli gvožđe,
kalcijum, natrijum, magnezijum, kalijum; Kiseline : Panteonska, mravlja, kremena, jabučna; Hlorofil; Flavonoidi;
Fitosteroli; Pektin; Acetilholin; Histamin; Eterična ulja i još mnogo, mnogo toga. 

Cedjenje_kopriva0.jpg  Cedjenje_kopriva1.jpg
1. Kopriva iseckana poprečno preko listova                            2. Odmereno 100 g
Cedjenje_kopriva4.jpg Cedjenje_kopriva3.jpg Cedjenje_kopriva5.jpg
3. Ceđenje uz pomoć pritiskivača                  4. i 60 g šargarepe                      5. dobijeno skoro 100 ml živog soka

DEGUSTACIJA ŽIVOG SOKA OD ŽITNE TRAVE I KOPRIVE
Ako apstrahujemo nutritivne i zdravstvene vrednosti živog soka od žitne trave ili koprive, treba biti baš zaljubljenik
u te ukuse da bi se nekome sasvim svideli. Zato smo dodali nezamenljivu mešavinu šargarepe, jabuke i pomorandže.
  
Ceđenje živog soka od šargarepe, jabuke i pomoranže i degustacija mešavine sa koprivom i žitnom travom
 Cedjenje1.jpg  Cedjenje_kopriva6.jpg
Cedjenje_kopriva7.jpg  Cedjenje_degustacija.jpg
Neočekivan, impresivan miris i neponovljiv ukus soka od žitne trave i koprive pomešan sa sokom od šargarepe,
jabuke i pomorandže.

Užice, Zorica : SOK OD VOĆA SA LIŠĆEM
Maslacak-sa-vocem2.png Maslacak-sa-vocem1.png
200 g višanja
199 g vinogradarskih bresaka
5 jabuka
5 strukova mladih kopriva
5 listova vinove loze
10 listova divljih jagoda
5 listova divljih kupina
15 listova maslačka

Kakav kašasti sok!

Zemun, Marija : NEKTAR OD OVOGODIŠNJEG MLADOG VOĆA I POVRĆA


Ovogodisnja cvekla.jpg  Ovogodisnja mlada sargarepa.jpg  Ovogodisnje kajsije.jpg
2 mlade cvekle (oko 250 g)               1,5 Kg mlade šargarepe                 300 g mladih kajsija
Ovogodisnje kruskice.jpg  Ovogodisnje cedjenje1.jpg  Ovogodisnje cedjenje2.jpg
300 g mladih kruškica                             Ceđenje šargarepe, kruški,             Ceđenje cvekle
Ovogodisnje cedjenje3.jpg  Ovogodisnji nektar.jpg
Ceđenje kajsija preko cvekle, kakve boje...              Živi sok - nektar, neverovatne boje i veličanstvenog ukusa
 

 
Mali saveti - Sok od šargarepe :
Ujutru na prazan stomak 150-200 ml živog soka od šargarepe olakšava tegobe zbog neurednog varenja i hemoroida
U toku dana 150-200 ml živog soka od šargarepa čuva nervni sistem od zamora, pa se preporučuje svima koji se
psihički prekomerno troše, odnosno osobama koje su često izložene pritiscima i velikom stresu.
Normalizuje telesnu težinu i smanjuje zamor srčanog mišića. Efikasno sprečava pojavu bolesti izazvanih poremećajem 
metabolizma minerala u organizmu, kao što su osteohondroza i poliartritis.
Poželjno je živi sok zadržati oko pola minuta u ustima jer izvanredno ubija bakterije, zbog čega se značajno smanjuje
broj mikroorganizama u usnoj duplji.
 
Distribucija : NeoNet doo
http://www.neonetdoo.co.rs

Copyright © NeoNet d.o.o. 2024. All rights reserved.